13 februari 2018

BN de Stem: Platanen krijgen tweede leven


door Sanne Schelfaut | dinsdag 13 februari 2018 | BN/De Stem

De gemeente Moerdijk verplant zevenentwintig platanen in Zevenbergschen Hoek. Het gaat om bomen die nu nog in de middenberm van de Hoofdstraat staan.

Vanaf 19 februari verhuizen negentien exemplaren naar de zuidelijke entree van het dorp. De overige acht platanen krijgen eerst een tijdelijke plaats op het grasveld naast Hoofdstraat 88. Als de Hoofdstraat is heringericht, krijgen ze een definitieve plaats in deze straat.

Het verplanten van de bomen is een voorbode van de herinrichting van de Driehoefijzersstraat en Hoofdstraat. ,,Het verhuizen van de bomen past in ons beleid om bomen een tweede kans te geven'', zegt wethouder Jaap Kamp. ,,We hebben hetzelfde gedaan in Zevenbergen. Een aantal bomen moest daar weg uit het centrum en we hebben ze naar een andere plek verplaatst. Bijkomend voordeel van de actie in Zevenbergschen Hoek is dat we meteen volwassen platanen in de Hoofdstraat hebben, in plaats van jonge exemplaren.''

De doorgaande route Driehoefijzersstraat en Hoofdstraat wordt in de loop van dit jaar anders ingericht om de leefbaarheid in het dorp te verbeteren.

In overleg met inwoners is gekozen voor extra bomen en vaste planten die samen met de andere aanpassingen moeten zorgen dat het verkeer wordt afgeremd en sluipverkeer wordt ontmoedigd.

Tegelijk met dit werk wordt straks de gasleiding door Enexis verlegd, de waterleiding door Brabant Water gesaneerd en vervangt de gemeente de riolering.

De verwachting is dat deze klussen ongeveer een jaar zullen duren.