3 mei 2018

BN de Stem: Sluitstuk aanpak sluipverkeer Den Hoek


Met het laden van zand in een vrachtwagen gaf wethouder Jaap Kamp de aftrap voor het herinrichten van de Driehoefijzersstraat en de Hoofdstraat in Zevenbergen. Het werk moet eind mei volgend jaar klaar zijn. ,,Maar we doen een ultieme poging om het werk te bekorten.''

Door Ad Goddrie | donderdag 3 mei | BN/De Stem

Het moet over een jaar voor verkeer niet meer aantrekkelijk zijn om Zevenbergschen Hoek te gebruiken als sluiproute. De herinrichting van de Driehoefijzersstraat en Hoofdstraat vormt het sluitstuk van de aanpak van wegen in en om Den Hoek om het hardnekkige verkeersprobleem te tackelen.

De twee hoofdwegen worden versmald en krijgen onder meer fietsstroken, asverspringingen en parkeervakken. Verder komt er nieuwe riolering. ,,Ook zijn de wegen straks door meer bomen en planten een stuk groener dan nu'', meldt projectleider Huub Sens-Husson van de gemeente Moerdijk.

De gemeenteraad maakte eerder 1,8 miljoen euro vrij voor de reconstructie van de doorgaande route door Zevenbergschen Hoek. Wethouder Jaap Kamp verrichte gistermiddag de aftrap van de klus door met een grote kraan zand in de bak van een vrachtwagen te scheppen. De herinrichting moet eind mei 2019 klaar zijn. ,,Maar we doen een ultieme poging om het werk zoveel mogelijk te bekorten'', beloofde hij bewoners.

Eerder werden bij Zevenbergschen Hoek onder meer de Gelderseweg en De Vlijt naar het bedrijventerrein aan de Bloemendaalse Zeedijk al aangepakt, een klus waar 1,3 miljoen euro mee was gemoeid. Met de bedoeling om het verkeer om het dorp heen te leiden.

Maar de dorpskom bleef last houden van sluipverkeer, zeker als er files staan op de A16 en A59. Sinds vorig voorjaar mag op werkdagen in de ochtendspits enkel nog bestemmingsverkeer het dorp in. Het probleem is daardoor al sterk afgenomen.

De reconstructie moet ervoor zorgen dat sluipverkeer Den Hoek straks links laat liggen. Maar voor het geval de nieuwe inrichting onvoldoende effect sorteert, houdt de gemeente de maatregel om het dorp in de ochtendspits op slot te gooien achter de hand.

Bewoners van de Hoofdstraat Alexander en Christina Urban zeggen dat de overlast van het sluipverkeer inderdaad een flink stuk minder is. Het probleem met vrachtwagens door de dorpskern is er echter nog volop, ondanks een inrijverbod en een reeks borden om het zwaar verkeer in goede banen te leiden. ,,We zitten te schudden op de bank'', zegt Alexander.

Christina voelt wel voor het idee om met een hoogtebeperking te gaan werken. Vrachtverkeer kan dan simpelweg niet doorrijden. Het moet dan wel zo worden geregeld dat hulpdiensten en vrachtwagens die moeten bevoorraden er wel door kunnen komen.

Het werk aan de Driehoefijzersstraat en Hoofdstraat kent nog een nieuwigheid. Via de app ZevenbergschenHoek houden de gemeente en aannemer Kroeze Infra BV belangstellenden op de hoogte van de voortgang.

Maar er bestaat ook de mogelijkheid om vragen te stellen.