27 juni 2018

BN de Stem: Achterdijk staakt verzet tegen randweg


Bijna vijftien jaar probeerden de bewoners van de Achterdijk in Zevenbergen zich gehoord te voelen door de gemeente. Die wil door de dijk een nieuwe randweg aanleggen. Pas na tussenkomst van een advocaat lukt dat.

door Henk den Ridder | woensdag 27 juni | BN/De Stem

De vereniging Belangen Buurtschap Achterdijk (BBA) uit Zevenbergen geeft het verzet tegen de noordelijke randweg op. Het reeds bij de Raad van State ingediende bezwaarschrift is ingetrokken.

Wel hoopt de BBA dat de gemeente een deel van de advocaatskosten van de vereniging wil betalen, bevestigt woordvoerder Daan van Dreunen van de BBA.

De provincie gaat de N285 in noordelijke richting omleggen. Het nieuwe tracé kruist de Achterdijk en daar moeten vier woningen voor wijken. De vereniging BBA is al veertien jaar met de gemeente in gesprek over de randweg. Maar van al die gesprekken zagen de Achterdijkers in het bestemmingsplan helemaal niets terug.

,,Het opstellen van een bestemmingsplan is een heel formeel iets. Men verschuilt zich achter formele regeltjes. Maar ons gaat het juist om de uitvoering", zegt Van Dreunen, die zelf niet weg moet. ,,We zijn nu met de provincie en de gemeente in gesprek over praktische zaken."

Zo vroegen de mensen van de BBA zich af wat wordt gedaan op het gebied van geluid, zicht, licht en fijnstof. ,,We willen serieus genomen worden. En duidelijke afspraken over bijvoorbeeld trillingen en veranderingen in de grondwaterstand. Het is echt niet handig als je klem komt te zitten tussen de verzekeraar en de overheid."