8 november 2018

BN de Stem: Forse maatregelen tegen sluipverkeer


Aanpak sluipers in Zevenbergschen Hoek

door Iris van den Berg | donderdag 8 november 2018 | BN/De Stem

Met directe ingang staan er elke schooldag tussen 7.00 en 9.00 uur 's ochtends een verkeersregelaar, een politieagent of een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en een hek op de Bloemendaalse Zeedijk in Zevenbergschen Hoek.

De maatregelen, die in ieder geval tot eind november gelden, moeten ervoor zorgen dat sluipverkeer niet meer vanaf de Vlijt of vanaf de dorpskant van de Bloemendaalse Zeedijk naar de Olavstraat kan rijden.

De gemeente Moerdijk neemt de drastische maatregel omdat het langslepende drama rondom het sluipverkeer in Zevenbergschen Hoek volgens bewoners een dieptepunt heeft bereikt. Zij stellen in een brief dat, ondanks de borden die het verkeer vanuit Wagenberg via de randweg om het dorp heen naar de A16 te leiden, het sluipverkeer vanuit de Driehoefijzersstraat nu door de Olavstraat rijdt. In die straat is basisschool De Hoeksteen gevestigd. ,,Het is een krom en nauw straatje dat rond de schooltijden altijd al een knelpunt vormt in het dorp. Nu rijden er ook nog eens extra auto's met een te hoge snelheid door die straat, rakelings langs de schoolkinderen, naar de A16."

Peter van Hassel, directeur van de basisschool, herkent het probleem. ,,In onze klaslokalen proberen we al langer te promoten dat kinderen en hun ouders te voet of met de fiets naar school komen in plaats van met de auto. Dat helpt tegen de algemene drukte, maar staat helemaal los van het sluipverkeer. Dat juist het sluipverkeer is toegenomen, dat is overduidelijk."

Van Hassel zegt zijn zorgen te hebben geuit naar de gemeente en is ontzettend blij dat er zo snel actie wordt ondernomen door middel van de tijdelijke maatregelen. ,,De gemeente heeft heel direct en heel adequaat gehandeld. Een groot compliment is op
z'n plaats.''

Dat de gemeente met forse maatregelen komt, ligt volgens wethouder Thomas Zwiers (VVD) aan de locatie van de gevaarlijke situatie: veel auto's die hard rijden rondom een basisschool. ,,We zijn gisterochtend bij de locatie wezen kijken, en besloten
dat er snel actie moest worden ondernomen."

Zwiers bevestigt dat het sluipverkeer al langer een probleem is. ,,Zodra alle werkzaamheden rond Zevenbergschen Hoek af zijn, komen de routes dan ook zeker op de nominatielijst voor elektronisch handhaven."

De beperkingen die momenteel worden opgelegd, gelden natuurlijk niet voor bestemmingsverkeer. ,,U kunt uw kind gewoon naar school brengen. Ook leraren met bestemming De Hoeksteen kunnen gewoon doorrijden", laat de gemeente in een brief aan ouders
van leerlingen van De Hoeksteen weten.

Wie als sluipverkeer van de route gebruikmaakt, riskeert een boete van 90 euro. De maatregelen gelden tot het einde van de werkzaamheden aan de Hoofdstraat, wat naar verwachting eind november is. Hierna wordt de situatie opnieuw geëvalueerd.