10 mei 2019

BN de Stem: 'We houden de boel al twintig jaar tegen'


Al twintig jaar weet de Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) bedrijvigheid uit de oksel van de A16/A17 te weren.

door Ad Goddrie | vrijdag 10 mei 2019 | BN/De Stem

De zware industrie is van de baan. En of het Logistiek Park Moerdijk (LPM) wel van de grond komt, is nog de vraag. Al twintig jaar weet Stichting Behoud Buitengebied Moerdijk (SBBM) bedrijvigheid uit de oksel van de A16/A17 te weren.

Eerste uur
Drie mannen van het eerste uur over ludieke acties, het 'omkopen' van een compleet dorp en onbetrouwbare politiek. Het was Paul Welschen, inwoner van het dorp Moerdijk , die in de jaren negentig alarm sloeg. Zeshonderd hectare aan zware industrie in de polder en niemand die zich tegen 'Moerdijk 2' leek te keren. ,,Het was een soort van noodkreet om er iets tegen te ondernemen", zegt Wim Rijnart, voorzitter van SBBM.

Moerdijk 2
Moerdijk 2 is niet doorgegaan. ,,We hebben ons grootste succes al binnen", maken de drie bestuursleden de balans op. Ook al weer elf jaar verzetten ze ze zich tegen plan B: het 150 hectare grote LPM. ,,We weten de boel al twintig jaar tegen te houden", zegt Ettema niet zonder trots.

Logistiek is weliswaar beter dan zware chemie, maar SBBM staat pal voor de open polder. De drie vrezen verder voor vervuilend vrachtverkeer. ,,De Moerdijkburg staat nu al elke dag vol. En er zijn banen genoeg, daar hebben we het LPM niet voor nodig", meent Rijnart, die zelf in het buitengebied van Zevenbergen woont.

De Raad van State moet nog uitspraak doen over een bezwaar van SBBM. Met lede ogen heeft de stichting het verzet vanuit het dorp Moerdijk zien wegvloeien. Het LPM moet miljoenen euro's opleveren voor verbetering van de leefbaarheid. ,,Als het park er komt mag de gemeente meer dan 800 woningen extra bouwen", zegt Ettema. ,,Het is pure omkoperij", vindt Rijnart.

Zwarte Piet
Politiek is onbetrouwbaar, concludeert hij na 20 jaar. ,,Mijn eigen partij GroenLinks ging om in de Moerdijkse raad, bang om de zwarte Piet toegespeeld te krijgen als het LPM niet door zou gaan. De SP was altijd tegen in de Staten, maar toen ze in GS zaten was de partij ineens voor. In snap dat er deals moeten worden gesloten, maar het maakt de politiek wel onberekenbaar. Je kunt er niet van op aan."

Wilde bijen
Overigens richt SBBM zich in bredere zin op behoud van het buitengebied, ziet Rijnart graag benadrukt. ,,Ik bezoek bijvoorbeeld samen met Bert Brakkee alle Moerdijkse scholen om bijeneducatie te geven voor het behoud van de wilde bijen."